21

September 2013

”Så länge det finns initiativ till att göra världen till en bättre plats så tycker jag att framtiden bara kan se lovande ut”

 

Magnus Engberg och Anders Harling berättar om mentorskapet, samarbetet med Rinkebyakademien och vad det betytt för dem. Nedan följer en sammanfattning av deras presentation som de höll under Turkiets statsbesök i mars 2013. Hedersgästerna i åhörarskaran på ca 100 personer var Drottning Silvia och Madame Gül.

 

Bakgrund:

Anders Harling - Marketing & communications director på Qbranch

Magnus Engberg - Magnus tillhör första årskullen av adepter på Rinkebyakademien. Magnus har studerat vid Atletica gymnasium och tog studenten i juni. 

 

Magnus:Det var när jag gick den sista terminen i åttan som Stavros Louca presenterade sin vision om Rinkebyakademien för oss elever. Han ville ha frivilliga elever som skulle bli de första adepterna, vi skulle vara en slags pilotgrupp. Eftersom jag var en av Stavros mattelever erbjöds jag denna unika möjlighet att delta i att utveckla ett modernt mentorskap, och det var den enda anledningen jag och mina klasskamrater behövde, vi ville vara med.

 

Anders:Anledningen till att vi på Qbranch ville engagera oss i mentorskapet är att vår framgång beror på vår förmåga att hitta och utveckla talanger. För oss är det mycket viktigt att bidra till att utveckla en ny generation av talanger. Eftersom det är någonting som är i linje med vårt företags värderingar vill vi stödja Rinkebyakademien med mentorskapet. För mig betyder det att jag och Magnus träffas ett par gånger per termin.

 

Magnus:Som alltid när man stiftar nya bekantskaper finns det alltid en risk att relationen svalnar om man inte håller den vid liv. Därför har vi prioriterat att alltid hålla kontakten regelbundet så att samtalet mellan oss aldrig svalnar bildligt talat. Så vad har vi gjort? Vi har varit ute och ätit väldigt mycket. Vi tycker om att äta. Vi kallar dessa möten ”check-ups”, då går vi ut och äter lunch och pratar om allt möjligt men framförallt om de nya idéer och tankar som väckts sedan sist vi sågs. Jag har haft privilegiet att vara med på ett styrelsemöte på Qbranch, dessutom fick jag sommarjobba där och förutom det har jag fått många råd och mycket vägledning när jag drev mitt UF-företag på gymnasiet. Vi har t.o.m. varit fotomodeller för Qbranchs interntidning, och även om det inte precis ledde till modellkontrakt så hade vi i alla fall väldigt kul!

 


Anders:Jag tycker att Magnus är en cool och intelligent 18 åring som jag lär mig mycket av varje gång vi träffas. Jag får en inblick i en tonårings liv och värld i Stockholms förorter 2013. I mitt jobb inom IT är det också väldigt nyttigt att ha direktkontakt med ungdomar som använder den digitala tekniken från barnsben.

 

Magnus:Vi lär av varandra. Min personliga åsikt är att varje möte i livet leder till ökad kunskap. Jag minns mina sommarjobbsveckor på Qbranch som otroligt utvecklande, jag kände att jag mognade. Att inifrån få studera hur ett framgångsrikt företag fungerar var en fantastisk skola för mig. Det var som att stängda dörrar öppnades för mig. Jag har blivit mer självständig i mitt tänkesätt och kontakten med Qbranch har varit en del i den processen. Att ha en mentor som Anders har hjälpt mig utbildningsmässigt men viktigast av allt är att det har varit så motiverande. Jag känner mig motiverad och styrkt i att försöka följa mina drömmar. 

 

Anders: På Qbranch har vi internt kallat 2013 för ”kompetensåret” och för mig har det inneburit att hjälpa Magnus och inspirera andra att delta i projekt som syftar till personlig utveckling.

 

Magnus:Så länge det finns initiativ till att göra världen till en bättre plats så tycker jag att framtiden bara kan se lovande ut. Rinkebyakademien kommer att fortsätta utvecklas och utbilda elever på olika sätt och i olika former. Inte ens bränder kan sätta stopp för det som vi har satt i rörelse. Anders och jag kommer att fortsätta träffas och bidra till att denna viktiga verksamhet fortsätter.

 

(Översatt från engelska. Översättare Sara Louca)

 

Är du intresserad av att bli mentor hos oss? Ansök här!